Omega-3 supplementen: een goede huidverzorger?

0
997
Wanneer we denken aan huidverzorging denken we vooral aan crèmes. Er is ondertussen echter een hele industrie ontstaan rond huidverzorging van binnenuit, via voedingssupplementen. Ze zijn zeker niet allemaal efficiënt maar er zijn er toch een aantal die daadwerkelijk iets kunnen betekenen voor de conditie van de huid. Eén van die ‘goodies’ zijn Omega-3 supplementen.

 

Wat is omega-3 en wat doet het voor de huid? 

Omega-3 vetzuren behoren tot de meervoudige of poly-onverzadigde vetzuren, net zoals omega-6 vetzuren. Omega-3 suppletie heeft een gunstige invloed op de werking van het hart en de bloedvaten, daarnaast zorgt het mede voor ons mentaal welbevinden. Dat is dus mooi meegenomen maar onze focus ligt uiteraard op het effect van omega-3 inname op de huid.

“Omega-3 vetzuren zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van onze celmembranen” stelt een samenvattende wetenschappelijke literatuurstudie (1). “Gezonde membranen zorgen voor gezonde uitwisselingsprocessen van voedingsstoffen en afvalstoffen in de (huid)cellen en dus voor goede, gezonde cellen. Gezonde cellen zijn beter in staat om vocht vast te houden wat resulteert in een gezondere, gladdere en strakkere huid”.
Omega-3 heeft ook een ontstekingsremmende werking op de cellen en kan dus soelaas brengen bij huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem (2, 3, 4). Daarnaast helpen ze de hydrolipidenlaag (talg) te verbeteren waardoor de huid beter beschermd wordt (5).
Ook belangrijk om te weten: Het typisch westerse dieet bevat ongeveer 10 keer zoveel omega 6- dan omega 3-vetzuren. Veel deskundigen geloven dat deze verhouding dichter bij 2:1 zou moeten liggen (omega-6:omega-3) voor een optimale gezondheid. Daarom kan je omega 3-behoefte afhangen van je omega 6-inname. Als je veel omega 6 binnenkrijgt kan de hoeveelheid omega 3 die je nodig hebt nog groter worden.
Een omega-3 supplement is dus zeker zinvol voor de gezondheid en de conditie van zowel het lichaam als de huid.
Welk omega-3 supplement is de beste keuze? 
De meest gebruikte en goedkoopste bron voor omega-3 supplementen is visolie die gewonnen wordt uit vis en/of visafval. Naast omega-3 bevatten ze ook vaak de verontreinigingen die tegenwoordig inherent zijn aan visconsumptie. We hebben het hier dan vooral over dioxines en zware metalen (6, 7). Daarnaast is er natuurlijk ook nog het ethisch probleem van overbevissing en de gevolgen daarvan voor het visbestand.
Je kiest dus beter voor een omega-3 supplement van zuivere, plantaardige oorsprong. Die bestaat in de vorm van algenolie of krielolie, gewonnen uit in zuiver water gekweekte algen. Ook vissen halen omega-3 uit algen en op die manier krijg je dus dezelfde omega-3 maar zonder de verontreinigingen die je wel in visolie terug vindt.
Hoeveel Omega-3 moet je slikken?
Er is geen vastgestelde standaardrichtlijn voor de hoeveelheid benodigde omega-3 per dag. Verscheidene conventionele gezondheidsorganisaties geven hun eigen deskundige mening hierover, maar die meningen verschillen behoorlijk. Over het algemeen wordt door deze organisaties een minimum van 250-500 mg aangeraden (combinatie EPA en DHA) als dagelijkse dosis voor gezonde volwassenen (8, 9). Een grotere hoeveelheid wordt echter ook vaak aangeraden, bij bepaalde aandoeningen. Algemeen is men het er over eens dat dosissen van meer dan 5000mg per dag geen toegevoegde waarde meer hebben.

 

Bronnen:

1.The science behind dietary omega-3 fatty acids, Marc E. Surette
2.Omega-3 DHA shows promise against eczema.
3.Diet and Psoriasis: Part 3. Role of Nutritional Supplements. J Am Acad Dermato, Sept. 2014
4.In vitro percutaneous absorption studies and in vivo evaluation of anti-inflammatory activity of essential fatty acids (EFA) from fish oil extracts.
5.Lipid functions in skin: Differential effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on cutaneous ceramides, in a human skin organ culture model
6.ConsumerLab.com finds contamination in fish oil
7.Measurement of environmental contaminants in a globally – representative – sample of fishoil supplements.
8.Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of eicosapentaenoic acid (EPA), docosahexaenoic acid (DHA) and docosapentaenoic acid (DPA)
9.Interim Summary of Conclusions and Dietary Recommendations on Total Fat & Fatty Acids